Az egészséges élet fejben kezdődik, de a konyhában dől el, vajon mit tudunk megvalósítani belőle? Összeválogattunk pár fontos ételkészítési, konyhai tippet, amivel akár azonnal bele is tudsz fogni. Ne gondolj nagy dolgokra, inkább sok apró lépésre, amivel messzire juthatsz.
Ez a 21 konyhai ötlet segít, hogy a szemléleten változtass. recepteket nem találsz közte, azt rád bízzuk.
1. Vegyél egy húshőmérőt - ha sütés közbe a hús legvastagabb részébe szúrva, vagy a csontos rész mellett mérsz, akkor biztos nem sütöd túl, vagy alul az ételt. De van még egy titok: a hazavitt hús belső hőmérsékletét is meg tudod nézni, kiderül, hogy jól tárolták-e, vagy csak kevés időt töltött a hűtőpultban...
2. Jegyzetelj a szakácskönyvedbe – Jól csináltál valamit, de nem pont úgy ahogy leírták? Másképp sütötted? Liszt helyett zabkorpával? Cukor helyett édesítővel? Tettél még bele mást is? Jobb volt paradicsom nélkül? Az ötletek gyorsan jönnek, írd le, ami ízlett. Ne sajnáld a könyvet, a tiéd!
3. Készíts salátát bármiből! Pici almaecet, só édesítő, agy cukor és gyümölcsből, zöldségből, friss olajokkal varázsolj egy jó köretet salátának. Kísérletezz az ízekkel, összetevőkkel. a salátatudomány professzora lehetsz!
4. Használj sok friss zöldfűszert. Petrezselyem, rozmaring, bazsalikom, metélőhagyma mindig legyen egy cseréppel a konyhában. Ezek a zöldek megvágva le is fagyaszthatók egy jégkockakészítőben, így jó adagolhatók.
5. Tekints a zöldségre úgy, mint egy friss virágra. Ha a megpuhult brokkolit, vagy a karfiolt egy tál vízbe állítod, fél nap után olyan friss lesz, mint kint a földeken. A kókadt petrezselyemcsokor szárainak a végét vágd le, és állítsd azt is vízbe.
6. Ha fogyókúrázol, lelkiismeretfurdalás nélkül dobd ki azt, amit nem eszel meg.
A sikertelen diéták jó része abból adódik, hogy “sok, de kár lenne kidobni…” - hát nem kár. Vegyél kevesebbet, vásárolj okosan, de ami sok, az sok kalória is. Sőt, ha van kisgyereked, akkor azt is dobd ki, amit ő meghagyott a tányérján. A mama nem konyhamalac.
7. Szerezz be egy izgalmas alakzatokra vágó konyhai gyalut. Hullámos szeletek, zsülien répa, zöldségforgácsok – annyi íz, szín és forma, hogy étvágyat csinál az egészséges dolgokhoz is. A gyerekek is imádni fogják.
8. Világítsd meg jól a konyhapultot. Ott legyen fény, ahol dolgozol, a mennyezeti lámpa nem elég. Jó fényben kevesebb étel kell, jobban látod mit főzöl, mit eszel.
9. Használj sütőpapírt a zöldségek és a húsok sütésénél is. Egyszerűbb mosogatni a tepsit, nem ragad bele és felissza az olajat és a zsírt. Egészségesebb és tisztább az étel.
10. Cseréld gyakran a mosogatószivacsot. Képzeld el, abban a nagy, porózus felületben mennyi baktérium és zsíros kosz marad. Ezzel akarsz tisztaságot varázsolni?
11. Fedd le a fazekat, hamarabb fog felforrni a víz.
12. Használj akkora főzőedényt, amekkora körül nem szökik el a hő – nem csap ki oldalt a gázláng, vagy nem ég fedetlenül az elektromos főzőlap körülötte.
13. Itasd szárazra a zöldsaláta leveleit, jobban tapad majd rá a dresszing. (vagy használj salátacentrifugát)
14. A csirkét a bőrében süssed meg még akkor is, ha diétázol.
A sült bőrt, zsírt leszedheted tálaláskor, de így nem szárad ki a hús és jobban emészthető, kíméli a gyomrodat. A gyerek is így jobban szereti.
15. Ne késsel hámozz, hanem hámozóval. Vékonyabban vág, több marad a zöldségből, burgonyából, répából.
16. Legyen 1-2 nagyobb tálad is, amiben bátran ki tudsz keverni több adag friss salátát, vagy kézzel meg tudsz gyúrni egy fasírtot.
17. Sose használj üveg vágólapot. Higiénikus, szép, de pillanat alatt életlenek lesznek a késeid és az életlen kés roncsolja az ételt, nem vágja szépen.
18. A vágódeszka alá tegyél egy nedves konyharuhát, vagy törlőpapírt, hogy ne csúszkáljon szeletelés közben az asztalon, mert nem lesznek szép vékonyak a szeletek, és az ujjaid is veszélyben vannak!
19. Legyen a fagyasztódban friss kenyér. Ne vegyél egyszerre sokat, mert kiszárad. Ha nem eszed meg aznap, fagyaszd le, a kenyér jól bírja, de felengedés után gyorsan meg kell enni. Így lehet vasárnap este is friss szendvicsed!
20. Süss lazán a serpenyőben. Ne tömd meg túlzottan, inkább süljön ki 2 menetben, de legyen helyed mozgatni, forgatni az ételeket.
21. Egy kis citromlé, vagy lehelletnyi almaecet mindennek jót tesz, a savanyú kiemeli az étel zamatát. Sült húsra, tepsis zöldségre, sültkrumplira, de még az édes, csokis brownie-ra is kipróbálhatod! (kivétel a pörkölt halászlé és húsleves).