A szuperélelmiszer nem csak legenda
Rendszeresen rossz minőségű, finomított ételekkel csillapítja éhségét? Nincs ideje és lehetősége egészségesen étkezni vagy a diétás saláta ebédre nem ad elég energiát? Csempésszen étrendjébe szuperélelmiszereket! Tele vannak tápanyaggal, finomak és csak karnyújtásnyira vannak.
A szuperélelmiszerek rendszeres fogyasztása csökkentheti a krónikus betegségek kialakulásának kockázatát, segíthet a túlsúly leküzdésében és nem utolsó sorban bőséges energiával tölti fel a testet. Igenis léteznek olyan ételek, amik egészségesek és finomak is.
Hogyan tudja saját és családja étkezési szokásait megváltoztatni? Apró trükkökkel is sikereket érhet el!
- Fogyasszon minden nap pár darab diót, kínálja meg családtagjait is egy – egy szemmel! Rendkívüli fehérje és tápanyagforrás, telis tele vitaminokkal, ásványi anyagokkal. Mivel hazánkban is megterem, könnyen beszerezhető; süteményekben és önmagában is nagyon finom.
- A paradicsom felhasználási lehetőségei és egészségre gyakorolt hatása is nagyon változatos. A benne lévő káliumnak, antioxidánsoknak, kolinnak és C Vitaminnak köszönhetően jótékony hatása van a szív- és érrendszerre, a bőrre és az immunrendszerre. Ha eddig is szerette a paradicsomot, fogyasszon belőle még többet, akár lé formájában, akár szendvics feltétként.
- Bár nem vagyunk nagy halfogyasztó nemzet, érdemes a reggeli péksüteményt néha tonhalas szendvicsre váltani. Aki viszont inkább a hazai vizek ízeit kedveli, a ponty vagy busa fogyasztásával is hozzájuthat a keringési rendszert támogató omega 3 zsírsavhoz és fedezni tudja a napi fehérje szükséglete nagy részét is. Kóstoljon meg többféle halat, többféleképpen elkészítve, biztosan lesz olyan, amelyik elnyeri a tetszését.
- A zabpehely is szívbarát, a benne lévő béta-glükán ugyanis csökkenti a vérben a telített zsírok szintjét és az immunrendszert is erősíti. Mivel nagyon sok élelmi rostot tartalmaz, emésztőrendszerét is karban tartja, rendszeres fogyasztásával megkímélheti önmagát számos kellemetlen emésztési problémától. Zabkása vagy zabos keksz formájában, műzlire szórva vagy kenyérbe sütve is ízletes fogás, családja sem fogja visszautasítani.
A szuperélelmiszer, amit mindenki szívesen fogyaszt, nos az a kakaóbab és a belőle készült csokoládé.
Gondolta volna, hogy a megfelelő kakaótartalmú (legalább 70%) étcsokoládá az egyik legnagyobb antioxidáns és flavonoid forrás a ma ismert élelmiszerek közül? Bármennyire meglepő, egészségesebbnek bizonyult a gyümölcslénél is. De azért ne essünk túlzásba, a napi adag ne haladja meg a 40 g – ot! Ennél nagyobb mennyiség székrekedést okozhat.
Ezeken kívül számos olyan étel létezik még, amikről nem is gondoljuk mennyire szuperek. Egyszerűen nagyszerű például a lencse, sajt, kelkáposzta, teljes kiőrlésű pékáruk, méz, fokhagyma és a fűszerek is. Alapszabály viszont, hogy minél feldolgozottabb egy étel, annál kevesebb értékes tápanyagot és vitamint őriz meg. Igaz ez a szuperélelmiszerekre is. Törekedjen az ételeket mindig a lehető legtermészetesebb formájukban fogyasztani!
+ 1 Tipp
Ha jó alaposan megmosta a gyümölcsöket, zöldségeket és héjuk ehető, nyugodtan egye meg azt is. Nem csak sok rostot, hanem más, az egészségét támogató anyagokat is tartalmaznak. Egy harsogó héjú alma csak jót tehet Önnel.
Ugye nem is olyan nehéz kicsit „másként” étkezni?! Pici, vállalható lépések ezek egy egészségesebb élet felé.