Német orvosok tanulmányozták a sóbevitel hatását az egészséges bélflórára és ezáltal az immunrendszerre. megdöbbentő eredmény született. Ha Ön is az emberek többségéhez tartozik, aki mindent megsóz, akkor érdemes ezt mostantól megfontolni!
Köztudott, hogy a legtöbb ember túl sok sót eszik naponta.
A kutatók azt tapasztalták, hogy a fokozott sóbevitel csökkenti egyes tejsavbaktériumainak számát a bélben. Ez hatással van az emésztésre, a folyadékháztartásra, az autoimmun betegségekre és a magas vérnyomás kialakulásában is szerepe van. A só és a vérnyomás összefüggése eddig is ismert volt, azonban az immunológiai kutatások meglepő eredményre jutottak.
A Max Delbrück Molekuláris Orvostudományi Centrum (MDC) és a Charité-Universitätsmedizin Berlin kutatói azt találták, hogy a sókoncentráció a bélsavakat befolyásolja a bélben. A szakértők megjelentették tanulmányuk eredményeit a Nature folyóiratban
Hogyan befolyásolja a sóbevitel a bélben élő baktériumokat?
A só felszívódása hatással van néhány baktériumra a bélben. Ez viszont befolyásolja az immunsejteket, amelyek autoimmun betegségeket és magas vérnyomást okoznak. Az egéren végzett kísérletekben az orvosok azt találták, hogy a probiotikumok enyhítették az állatokban a betegség tüneteit. Minden nap eszünk sőt, sőt egyre többet. Eddig azonban nem vizsgálták, hogy a só hogyan befolyásolja a baktériumok életét a bélben, magyarázza Dominik Müller professzor, a Berlin Kísérleti és Klinikai Kutató Központ (ECRC) és a Berlini Egészségügyi Kutató Intézet (BIH) igazgatója.
A só elpusztíthatja a bélben lévő laktobacillusokat.
Ha túl sok sóoldatot fogyasztunk étrendünkön keresztül, az növeli a vérnyomást, és negatívan befolyásolja az autoimmun betegségeket például a sclerosis multiplexet is.. Az egereken végzett kísérletekben megállapítható volt, hogy ha a sótartalom többszöröse az egészségesnek, az ún. Laktobacillusok a belekben nem tudnak kellően szaporodni, így felborulhat a bél ph értéke. . Emellett a vérnyomás, és a Th17 helper sejtek száma is nőtt.
A mikrobiom és a só hatása
Amikor a kísérleti állatok probiotikus lactobacillit kaptak a magas sótartalmú diéta mellett, a vérnyomás és a Th17 segítő sejtek száma újra csökkent. Az úgynevezett probiotikumok szintén mérséklik a kísérleti autoimmun encephalomyelitis neurológiai tüneteit, a sclerosis multiplex betegség modelljét, magyarázzák a kutatók. Más szóval, a tudósok azt találták, hogy a mikrobiológia fontos tényező. "A bélbaktériumok befolyásolják a gazdaszervezetet, és az immunrendszer aktivitását a bélben" - magyarázza dr. Nicola Wilck az MDC sajtóközleményében .
Az orvosok egészséges embereken is végeztek kutatást
A kutatócsoport 12 egészséges ember emésztőrendszerében vizsgálta a bakteriális közösséget. A kutatási alanyok +6 gr sót kaptak naponta 14 napon át. Fenntartották szokásos étkezési szokásaikat, így a teljes napi sóbevitelük megduplázódott. A Lactobacillus nemzetségbe tartozó baktériumok rendkívül érzékenyek voltak a só mennyiségére. A legtöbb emberben már nem voltak kimutathatók normális számban a 14 napos fokozott sóbevitel után.
Lehet, hogy számos más baktérium is érzékeny a sóra
Egyre több tanulmány foglalkozik a bélbaktériumok fontosságával. A bélflóra és az immunrendszer kölcsönhatása a szervezetben még nagyrészt ismeretlen. "Tanulmányunk túlmegy a só által okozott változások leírásán. Koherens folyamatokat akartunk megvizsgálni "- magyarázza a professzor vezetője, Dominik Müller.
A pontos interakciók még mindig nem teljesen érthetők. Nem zárható ki, hogy más, hasonlóan fontos sóérzékeny baktériumok is vannak a szervezetünkben, tette hozzá a szakértő. Az eredeti cikket itt
A Naturalhelp Complex sómentesen tesz az Ön egészségéért. Nézze meg!