Ha megkérnénk bárkit, hogy mondjon 5 zöldséget, valószínűleg nagyon keveseknek jutna eszébe az articsóka. Az első tízben sem lenne benne. Pedig a superfood státuszt elnyerő articsóka igen keményen megdolgozott ezért a címért! Az articsóka a mediterrán étrend egyik fontos alapja, ami az egészséges keringést és a fiatalosságot őrzi meg. De vajon mitől működik, mivel segít nekünk a magas rost- és vitamintartalmán túl?
-
Antioxidáns-tartalma semmihez sem fogható
Vörösbor? Étcsoki? Áfonya? Fasorban sincsenek antioxidáns-tartalmukat tekintve az articsókához képest! Rendszeres fogyasztásával rengeteget tehetsz a szív- és érrendszeri betegségek, fertőzések, de akár a rák megelőzéséért is. -
Emésztéshez, béltisztításhoz szinte nélkülözhetetlen A rostok nélkülözhetetlenek a vércukorszint szabályozásához, a tápanyagok felvételéhez, a víz megkötéséhez, és egy sor egyéb dologhoz, ami nélkül létezni nem tudnánk. Egy felnőttnek napi 25-30 g rost bevitele ajánlott, egy 120 g-os articsóka pedig 10,3 g rostot, majdnem a felét tartalmazza! Cinarintartalma serkenti az epetermelést, ezáltal megelőzi a puffadást, a benne található inulin nevű prebiotikum pedig gondoskodik a beleinkben található “jó baktériumok” kedvező arányáról. Béltiszításhoz hatékony segítség
-
Nagyon jó az agynak Az idegsejtjeinket karbantartó, a degenerációjukat megelőző K-vitaminból napi szükségletünk kb. 12%-át tartalmazza egy adag articsóka. Ha megfelelően ellátjuk magunkat K-vitaminnal, rengeteget teszünk az Alzheimer-kór, a demencia, és egyéb idegrendszeri sorvadás megelőzéséért! Javítja ezen kívül a kognitív funkciókat, így ha sok articsókát eszünk frissek maradhatunk szellemileg is.