Kőkorszaki típusú táplálkozás lenne a legegészségesebb. Nem a „sertéshús-szalonna-kolbász-hurka” kultúra!
Az emberi szervezet egy ún. „nyitott rendszer”. Ez azt jelenti, hogy környezetünkkel állandó kapcsolatban vagyunk, onnan különböző behatások érnek (fény, hő, csapadék, stb.), valamint különböző anyagokat veszünk onnan fel (tápanyagok, víz, oxigén) és különböző anyagokat adunk le oda (széndioxid, vizelet, széklet).
Környezetünktől nem tudjuk magunkat függetleníteni, de azt meg tudjuk választani, hogy milyen környezeti körülmények között éljünk. Az emberiség törzsfejlődése során legtöbb esetben azokat az élőhelyeket részesítette előnyben, melyek előnyös életfeltételeket biztosítottak számára.
Nem véletlen, hogy az emberiség kifejlődése az afrikai szavannákhoz köthető. Ezeken a területeken abban az időben kedvező volt az éghajlat és volt elegendő könnyen megszerezhető élelem. A táplálkozás alapját a növényi eredetű táplálékok jelentették, melyeket kis erőfeszítéssel be lehetett gyűjteni és ritkábban valamilyen hústípusú táplálék, mely a közhiedelemmel szemben elsősorban nem vadászatból, hanem elhullott állatokból származott. Ez a táplálkozási szisztéma a mai napig megfigyelhető közeli rokonainknál a csimpánzoknál és egyes, a fejlődés alacsony szintjén álló természeti népeknél is.
A táplálkozási szakemberek egyetértenek abban, hogy az ember számára ez, az ún. „kőkorszaki típusú” (Paleolit) táplálkozás lenne a legtermészetesebb és legegészségesebb. Táplálkozásunk alapját a növényi eredetű (zöldségek, gyümölcsök, növényi rostok, magvak) tápanyagok kellene, hogy képezzék és a kisebb hányad kellene, hogy állati eredetű fehérjéket és zsírokat tartalmazzon.
A táplálkozás, a szaporodás mellett, a legalapvetőbb biológiai funkció.
A táplálék összetétele és mennyisége egyértelműen meghatározza az egyed fizikai és mentális képességeit, fejlődése intenzitását és várható élettartamát is. Ha gyermekkorban nem jutunk megfelelő tápanyagtartalmú és mennyiségű élelemhez, akkor a genetikailag meghatározott alkatunk nem képes kifejlődni, fejlődésünk lelassul, sőt extrém esetekben a mentális (agyi) fejlődés is kárt szenved.
A nem megfelelő táplálkozás számos betegség kialakulásának lehet közvetlen oka.
Köztudott, hogy a mediterrán országokban (Olaszország, Spanyolország), ahol a zöldségek, gyümölcsök és főleg az olíva olaj a táplálkozás alapját képezik, sokkal alacsonyabb a szív- és érrendszeri okokra visszavezethető halálozás, mint pl. az olyan „sertéshús-szalonna-kolbász-hurka” kultúrákban, mint Magyarországon, vagy Németországban.
A táplálkozásban is károsak a szélsőségek
Az emberi szervezetnek a makro-tápanyagokon (víz, fehérjék, szénhidrátok, zsírok) kívül ún. mikro-tápanyagokra (vitaminok, ásványi anyagok) is szüksége van egészséges működése érdekében. A változatos táplálkozás azért fontos, mert önmagukban sem a növényi eredetű, sem az állati eredetű táplálékok nem tartalmaznak minden szükséges tápanyagot. A változatos, kiegyensúlyozott táplálkozás, azaz a növényi és állati eredetű táplálékok optimális aránya biztosítja az emberi szervezet számára mindazt a tápanyag mennyiséget, amelyek nélkül nem valósulhat meg az egészséges, hosszú élet.
Mint mindenben, a táplálkozásban is károsak a szélsőségek, így a „ragadozó típusú”, szinte csak húsevő diéta, de a teljes vegán táplálkozás is. Tudomásul kell vennünk, hogy az embert a természet vegyes táplálkozásra teremtette és mindkét típusú táplálékra szükségünk van.
Abban az esetben, ha a bevitt alapanyagok összetétele optimális arányban van a szervezet aktuális igényeihez, akkor probléma nem lehet, és minden tökéletesen fog működni és az egészségügyi problémák sem fordulnak elő.
Ugye tudjuk, hogy ez csak egy ideális eset, a valóságban ez szinte sohasem fordul elő.
Ezzel szemben az a tény, hogy egyre több iparilag előállított élelmiszert fogyasztunk, egyre több méreganyaggal terheljük szervezetünket!
Mi tehát a teendő? Várjuk ölbe tett kézzel a végzetet, vagy tegyünk valamit egészségünk megőrzése érdekében? Úgy gondoljuk az utóbbi a helyes út!
A NATURAL HELP felismerve a szervezet „méregtelenítésének és kitisztításának” fontosságát létrehozott egy olyan terméket, amely megoldást kínál a környezet- és táplálkozás-eredetű egészségi problémák kivédésére, illetve megszűntetésére.