Desszertfüggés
Hiába próbál ellenállni a kísértésnek, mégis elfogy a szelet süti vacsora után? Ne hibáztassa magát, nem az akaraterejével van baj! Az étkezéseket követő édesség iránti leküzdhetetlen vágynak konkrét testi okai vannak.
Biztosan Önnel is előfordult már, hogy ebéd után úgy érezte elájul, ha nem eszik meg egy szelet csokit. A csoki elfogy és utána jön a lelkiismeretfurdalás.
Nem a vágyat kell leküzdenie, a sóvárgást kell megelőznie! Íme néhány hatékony módszer!
Szervezetünk mindig egyensúlyra törekszik. Igyekszik a jóleső, kielégült testi állapotot elérni és fenntartani. Az éhség, az elfogyasztott ételek, a napsütés hiánya vagy rossz lelki állapotunk mind-mind negatívan befolyásolják ezt a szabályzó rendszert. Figyeljen oda a lehetséges kiváltó okokra és előzze meg a felesleges plusz kilókat!
Ne fogyasszon például túl sok finomított, gyorsan felszívódó szénhidrátot! (fehér liszt, cukor, méz, kenyér. süti..) Ezeket ugyanis nagyon hamar feldolgozza szervezete és emiatt a vércukorszintje gyorsan le is esik. Ezt az alacsony, szédelgős vércukorszintet próbálja agya azzal korrigálni, hogy nasizásra készteti.
Milyen ételeket kerüljön? Cukros reggeli pelyheket, péksüteményeket, sült krumplit és fehér rizst mindenképpen, de ide sorolhatók még az édes üdítőitalok is.
Gondolta volna, hogy ha több zsiradékot ad az ételeihez, vagy növeli a fehérje mennyiségét (pl. hús, hal), az elfogyasztott étel lassabban fog felszívódni, kevésbé hizlal és csökken az édesség iránti sóvárgás is?
Szintén gyorssegélyként hívja teste a desszerteket, ha:
- túl sós volt az étel,
- túl nehéz volt vagy,
- túl gyorsan evett.
Ne kapkodjon az evéssel, mert gyomrának idő kell, hogy felismerje mennyit evett. Lehet, már be is habzsolt egy palacsintát a menü mellé, mert úgy érezte nem lakott jól, pedig csak nem hagyott elég időt testének, hogy vissza tudjon jelezni éhes-e még. Ezután következik a „már megint jól belaktam” érzés.
Nem véletlenül találták ki egyes országokban a sok, de kicsi fogásokból álló étkezéseket. Kövesse ezt a példát! Az igazi ínyencek is lassan esznek, élvezve a falatkákat.
Egészségesen táplálkozik? Mégis előfordul, hogy azt érzi, legszívesebben csokiba fojtaná a bánatát? Valószínű, hogy ilyenkor alacsony a szerotonin szintje. Az édesség pedig az egyik leggyorsabb szerotonin forrás.
A szerotonin egy olyan kémiai anyag az agyban, amit köznyelven boldogság hormonnak is hívunk. Van egy normál szintje, ami ha lecsökken, depresszió vagy depressziószerű tünetek lehetnek rajtunk úrrá.
Mi befolyásolja a szerotonin szintet? Van, aki eleve érzékenyebb ennek az anyagnak a mennyiségére, de nagyon gyakori a nassolós mélabú ködös, esős időben a napfény hiánya miatt, párkapcsolati probléma vagy drasztikus diéta esetén is. Mivel a szerotonin legkönnyebben elérhető forrása az édesség, így kézenfekvő, hogy a legtöbben ezt választják búskomorságuk pillanatnyi kezelésére.
Az a fontos, hogy az édesség ne kizárólag “önjutalmazás” legyen, a gyereket se csokival jutalmazzuk, ha jó volt. Vannak ennél nem kevésbé „édes” megoldások is, amivel örömet okozhatunk.
Önmagában az emberi érintés, ölelés is boldogsághormonokat termel. Már 5 perc ölelés is beindíthatja a folyamatot.
Csak módjával, de érdemes a téli hónapokban szoláriumba járni. A nyár beköszöntéig kiváló fényterápia.
Viszont annak van a legnehezebb dolga, aki csupán megszokásból nassol. Egy évek, évtizedek óta fennálló szokást nem egyszerű csak úgy magunk mögött hagyni. Rossz szokásainkat nem elfelejteni kell, hanem új, egészségesebb szokásokra cserélni.