A fokhagyma gyógyhatását évszázados, évezredes tapasztalatok támasztják alá. A fokhagymát már az ókori egyiptomiak is szívesen fogyasztották, ez az egyik olyan növény, aminek nem csak az ízét kedvelték mint fűszernövényt, hanem az élattani hatását is feljegyezték a papiruszokon. Az egyik leg-univerzálisabb gyógynövényünk, belső fertőtlenítő, antibakteriális hatású és a gonbaféléket, illetve a bélférgeket is távol tartja. A fokhagyma tartalmaz szénhidrátot, fehérjét, ásványi anyagokat, mikroelemeket (foszfor, kálium, kálcium, magnézium, szelén), vitaminokat (A, B, C, E) és jelentős antioxidáns hatással is rendelkezik.
A fokhagyma a szív és érrendszeri betegségek megelőzésére javasolt.
Fontos tudni, hogy a közhiedelemmel ellentétben az érelmeszesedés nem az érfalra belülről lerakódó anyagot jelenti. Az ereink nem csatornacsövek, ahol a sár és a vízkő dugulást tud okozni, hiszen, ha így lenne, akkor ha az érelmeszesedés “feloldásakor” a lerakódás a vérbe jutva elzárhatná a hajszálereket. A trombózis ilyen folyamat, amikor az összetapadt vérlemezkék képeznek lerakódást, majd rögöt és elzárják az ereket, de ez életveszélyes állapot! A fokhagyma azonban a vérnyomás csökkentésére is használatos és a trombózis kockázatát is csökkentheti.
Tényleg jó érelmeszesedés ellen a fokhagyma? - igen.
Az érelmeszesedés az erek falában történik és a fokhagymában levő hatóanyag, az alliin és az allicin szerepet játszik az érfalak rugalmasságának megőrzésében, így az érelmeszesedés, a szív-érrendszeri rizikók csökkentésében. A fokhagyma a szervezet koleszterin szabályozásában is részt vesz, csökkenti a vérzsírszintet, a “rossz koleszterint”.
Ha az erek megfelelő állapotáról és a belek tisztaságáról gondoskodunk, akkor a lehető legtöbbet tesszük a jó közérzetünkért és a hosszú egészségesebb életért. A Naturalhelp így az egész szervezetre hat, mivel az egyik lényeges összetevője a fokhagyma.