A mérgek felhalmozódhatnak a szervezetünkben, ezért a kiválasztó és méregtelenítő szerveink folyamatosan dolgoznak. Jó hír, hogy a méreganyagok távozását egyes élelmiszerek támogathatják, vagy épp felgyorsíthatják.
Egyes zöldségek, gyümölcsök és magvak olyan vitaminokat, antioxidánsokat, nyomelemeket, ásványi anyagokat, prebiotikumokat, esszenciális zsírsavakat valamint rostokat tartalmaznak, amelyek jótékonyan segítik a szervezet méregtelenítő folyamatait.
A felhalmozódott toxinok pedig nem csak különböző bőrbetegségeket-, hanem hosszú távon komolyabb szervi elváltozásokat is okozhatnak.
Szervezetünk méregraktárainak hatékony, folyamatos ürítését egyes ételek és italok fogyasztásával segíthetjük.
A megfelelő mennyiségű folyadékbevitel elősegíti az ürítési és méregtelenítési folyamatokat. A napi 2-3 liter folyadék elfogyasztása azonban sokak számára extrém kihívásnak tűnhet. Számukra a zöldség és gyümölcsturmixok jelenthetnek finom alternatívákat.
A méregtelenítő folyamatok aktivizálásához lényeges a növényi rostban gazdag élelmiszerek fogyasztása. Az alábbi zöld alapanyagokból és magvakból kedvünkre válogatva kitűnő salátákat készíthetünk, valamint sovány húsok mellé nyersen, forrázva vagy párolva akár köretként is elkészíthetjük őket.
Mivel a bélrendszer baktériumflórája igen sérülékeny, egészségének támogatására a salátákhoz öntetnek vagy csak reggeli mellé érdemes napi egy élőflórás vagy bio joghurtot is elfogyasztani.
Avokádó
Az avokádó szívbarát telítetlen zsírsavakat és rostokat tartalmaz, hasznos antioxidánsai segítik az emésztést, valamint a káros anyagok kiválasztását, gyorsítják az anyagcserét. Fogyasszuk nyersen, szeleteljük salátába, szendvicsbe, nagyszerű energiaforrásként reggelire fogyasztva a legjobb választás.
Napraforgómag, tökmag
Nyugodtan lehet uzsonna kiváltóként beiktatni a napi étrendünkbe, vagy müzlire, salátákra szórni, a magok még kenyérbe sütve is megőrzik hatóanyagaikat. Segítik a máj méregtelenítését megkötve a szervezetben keringő káros vegyületeket.
Fokhagyma
Az antimikrobiális hatású fokhagyma nem csak egyes fertőzésektől képes megvédeni a szervezetünket, ásványi anyagaival, vitaminjaival valamint fehérje és szénhidrát tartalmával a szervezet teljes egészségére igen pozitív hatást gyakorló, általános roboráló, érfal tisztító, epe-, és májműködést serkentő fűszernövény.
Kelkáposzta
Kelkáposzta epe- és bélműködés-serkentőként méregteleníti a szervezetünket, valamint a rossz koleszterin szintjét is képes karban tartani.
Brokkoli
A brokkoli tele van olyan enzimekkel, amelyek serkentve az emésztőnedvek termelését, nyersen vagy forrázva jó hatással van az emésztőrendszerre valamint tele egészségvédő antioxidánsokat is tartalmaz.
Fontos, hogy életvitelünkkel is támogassuk szervezetünket a méregtelenítésben
A gyümölcsök, valamint a zöldségek (a sárgarépa kivételével mert az főzve táplálóbb, mint nyersen), főzés-sütés közben jelentősen veszítenek vitamintartalmukból, így amennyiben csak megoldható, a gyors párolást és a nyersen fogyasztásukat részesítsük előnyben, valamint kerüljük az ételek túlzott sózását. Húsok tekintetében a méregtelenítési időszakban inkább a magas hústartalmú és alacsony zsírtartalmú szárnyas-húsokat, pulykamell sonkát válasszuk.
Értelemszerűen azonban nem elég az, ha csak az étrendünkre figyelünk, az életvitelünkben is kell bizonyos változtatásokat eszközölni, hogy ne legyen szélmalomharc a méregtelenítés. Javasolt több mozgást beiktatni a napirendünkbe, valamint elhagyni az alkohol- és a koffeinbevitelt, és amennyiben megoldható, a dohányzást is, legalább a Naturalhelp Complex méregtelenítő kúra idejére.